8. jaanuar 2013

Millest sõltub vere värskus?

Sain päringu ajakirjandustudengilt, kes soovis leida optimaalset arvu oma uurimistööle teemal - „Kui suure osa igast uuest parlamendikoosseisust peaks moodustama uued, seni parlamenti mitte kuulunud, liikmed?“ 

Tudeng selgitas, et loodab oma töös leida optimaalset arvu, kui palju ikkagi uusi liikmeid vaja oleks, et parlamenti tuleks iga uue koosseisuga piisaval hulgal värsket verd, mis hoiaks Riigikogu tööd efektiivsemana ja ehk isegi demokraatlikumana. 

Kahjuks pidin oma vastusega noort inimest ilmselt kurvastama, vastus sai selline:

Olen veendunud demokraatia toetaja ning leian, et inimesel peab olema täiesti vaba valik valida just seda inimest ennast esindama, keda ta ise soovib - ning vabade valimiste esimeseks eelduseks on see, et inimest ei piiraks tema valiku tegemisel mitte mingisugusedki kellegi teise poolt ette antud piirangud (näiteks et "kahju küll, soovisite valida Ärni Kärna poolt  - aga kahjuks on meil meeste kvoot juba täis, ja ta on ka juba parlamendis olnud, seega tuleb teha ruumi uutele liikmetele, nii et palun valige kedagi teist").

Ma ei näe ka mitte mingisugustki seost parlamendi efektiivususe, värskeverenduse ning uute liikmete vahel. Mõni uus liige, kes tuleb, on erakordselt ebaefektiivne ja ilma igasuguse värskuseta veres. Samas näiteks Mart Nutt ja Eiki Nestor, kes on eriti staazikad parlamendiliikmed, on ühed kõige värskemaverelised, uuendusmeelsemad ning efektiivsemad üleüldse. Seega ei saa ma teid teie poolt soovitud niinimetatud optimaalse arvu osas kohe mitte kuidagi aidata.

Parimate tervitustega,
Liisa Pakosta


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar