29. november 2012

Jõudu rahvuringhäälingu sõnaseppadele!


Sõna on tugev relv ja Igor Gräzinil on õigus, kui ta Eesti Rahvusringhäälingule võtab vaevaks seda meelde tuletada.
Nimelt koguneb Eesti Rahvusringhäälingu Nõukogu arutama seda, kas ERR kasutab ikka õigeid sõnu (“demokraatia kriis”, “taolised sigadused”). Priit Toobal esineb seepeale avaldusega, et kõige parem oleks sisuliselt vaikiv ajastu, kus keegi ei erutu mitte millegi peale. David Vseviovi (üks Harta12 allakirjutajatest) nimetamine hüsteerikuks, mida Toobal sisuliselt oma avalduses teeb, näitlikustab eredalt Toobali suhtmist. Ma ei nõustu ka ise kõigega, mis hartas kirjas, ent arvamuse väljaütlemist ma ei pea hüsteeria-avalduseks. Ja hartale tuleb tänulik olla kasvõi seetõttu, et see pani Iivi Anna Massot kirjutama lausa eriti suurepärast eesti poliitmaastiku kokkuvõtet.

Demokraatia üks nurgakive on avaliku meediaruumi ja rahva arusaamade teatud kattuvus. Meedia, eriti maksumaksja rahaga tehtav meedia, peab loomulikult olema teenäitaja ja eeskuju, ent suuri erinevusi tegelikkusest mäletavad vanemad inimesed kui Vremja ja Tapa Kommunisti aegu. 
Heldene taevas, ma küll ei kujuta ette telepurgis tõsise näoga telediktorit nimetamas näiteks “Pealinna lehte” ja “Stolitsat” kohaliku omavalituse häälekandjaks, kui tegemist on tegelikult keskerakondliku labase laimupropagandaga. Samuti ei tahaks ma rahvasuust ja rahva tunnetusest erinevaid, hoolikalt hillitsetud ja poliitkorrektsusega lamedaks litsutud hinnanguid kuulda rahvusringhäälingust - isegi siis mitte, kui riigis valitsev koalitsioon võiks ennast kuidagi puudutatuna tunda. Hää seegi, et äratundmisest algab tervenemine.
Inimestele tõesti tundub juba mõnda aega, et väidetava demokraatiaga võiks Eestis väidetavalt paremini olla ning väidetavalt ämma kapist suuremate koguste raha leidmist peab ka valdav osa eesti väidetavatest inimestest sigaduseks. Pole sarnaselt eetikanõunik Tammerkile tähele pandud, et rahvusringhäälingus saatejuhtide poolt sõimataks või halvustataks, ning Vahur Kersna reedesed pealelõunad raadios võtavad südamed heldima, vastandudes erilise jõuga võsareporterlusele. Sõna jõud on aidanud meil oma rahvuslikku ja riiklikku iseseisvust hoida ja hoidku nüüd Jumal (täpsemalt küll ERR’i nõukogu), et meil jätkuks sirget selga sellel teel püsida. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar