28. jaanuar 2014

Korralik Vene Lütseum aitaks noori, aga selline kool tuleb alles luua

Korralik Vene lütseum eesti õppekavaga oleks parim lahendus
Hea keelteoskus on alati abiks, nii insenerile, arstile kui kaupmehele. IRL toetab vene keele ja kultuuri süvaõpet ühe võimalusena, mis meie haridusmaastikku peaks rikastama.
Eestis võiks juba asukoha ja ajalooliste kogemuste tõttu olla suurepärane vene keele oskus ja vene kultuuri tundmine inimestel pagasis, mille abil igati edukalt tööturul toimetada. Heaks eeskujuks Eestile võiksime võtta Helsingis juba aastaid töötava Soome-Vene riigikooli, kus õpib 697 õpilast, neist 120 gümnaasiumi osas. Gümnaasiumisse võetakse igal aastal vastu 45 õpilast, enamik neist tuleb otse põhikoolist, aga 10-15 kohta on ka väljastpoolt tulnud õpilastele, kes soovivad õppida vene keelt B keelena ja ei pruugi vene keelt veel üldse osata. Kool on asutatud 1955. aastal. Gümnaasium on kursuste-põhine ja vene keelt on võimalik võtta 12 kursust.
Kuna keelteoskus parandab inimeste võimalusi tohutult, on arusaadavalt see kool populaarne just soomlaste hulgas, näiteks põhikoolis õpib vene keelt emakeelena vaid umbes 25 % õpilastest. Vene perede lapsi püüavad vanemad panna omakorda soomekeelsetesse koolidesse, mis on ka loomulik laste keeleoskuse maksimeerimise huvides.
Samad lood on ka Ida-Soome 3 vene kooliga, kes kuuluvad kõikühte sihtasutusse, tegu on sisuliselt erakoolidega. Koolid tegutsevad Joensuus, Lappeenrannas ja Imatral. Kolmes koolis on kokku 800 õpilast, neist 25-30% õpivad vene keelt emakeelena.  Vene keele tunde on põhikoolis 4-5 tundi nädalas, mis vastab umbes Eestis keele süvaõppega koolide A-keele õppimise koormusele.

Mida Venemaa välisminister Lavrov mõtles, pole siinkohal mõtet tõlgendama hakatagi. Vene riikliku õppekava järgi õppimine pole Eesti huvides juba kasvõi seetõttu, et PISA testide järgi on Eesti õppekava oluliselt paremate tulemustega ka vene keeles õppivate laste jaoks.
Ka Soomes Vene koolides käib kõik Soome õppekavade järgi. Meiegi eesmärk on anda kõikidele lastele parim võimalik haridus meie väikeses, ent normaalses, maailma ühe parima haridusega iseseisvas riigis.

(vastus ajakirjaniku küsimusele selle kohta, kuidas tõlgendan Venemaa välisministri avaldust Vene standardite järgi Baltikumisse koolide rajamisest)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar