7. mai 2012

Õhupalliplahvatusest Jerevanis


Mobiilifoto kohast, kus õhupallid plahvatasid
- veidi aega enne õnnetust.
Foto: Liisa Pakosta

Partei valimisüritus Jerevani kesklinnas asuval Vabariigi väljakul (endine Lenini plats) reede õhtul on haiglasse jätnud sadakond inimest, kellest ca 90% on lapsed, neist omakorda neljandik väga raskes seisus, kinnitas eile riikliku kekshaigla arst.

Armeenias eile toimunud parlamendivalimiste esialgsed tulemused näitavad, et kohalikud vabariiklased jätkavad juhtiva võimuerakonnana. Just nende, Armeenia vabariiklaste valimisüritusel tragöödia aset leidiski.
Mis juhtus? Video juhtunust on üleval ajaleht Postimees uudises.
Armeenias on valimisreklaam ja agitatsioon keelatud ka valimiseelsel päeval, seega oli reede õhtu kampaania kõrghetk. Linna peaväljakule viivad avenüüd olid liiklusele suletud, et rahvamassid saaksid lõbusamas tujus kohale jalutada pompöössele meelelahtuskontserdile, mida pidid ilustama erakonna logodega õhupallideread. Kampaaniaürituse ülesehituse poolest ikka midagi sellist, milleni kaugeltki ei küündinud Ühtse Eesti Suurkogu – arenguruumi on põhja pool veel kõvasti, kui lubate seda irooniliselt öelda. Õhupallide sülemid kandsid keskväljakule rahvamasside vahele jäetud koridoridesse lapsed ja noorukid, koridore ääristasid kohalikud patriootlikud noorteorganisatsioonid lippudega – no ikka päris väiksed lapsed. Rahvast kütsid üles kohalikud shlaagrihitid.
Me lahkusime koos Juku-Kallega selle ürituse südamest, imestusest ümmarguste silmadega vaid õige veidi enne õhupallide plahvatust – et jõuda õigeks ajaks jazzkontserdile. Edasisest kuulsime kohaliku riigihaigla arsti käest, kes oli meie autojuhiks valimiste vaatlemisel. Õhupallid olid ilmselt odavuse huvides täidetud heeliumi asemel täidetud mingi vesinikuseguga. Vähe tõenäoline, et vesinik pandi õhupallidesse teadliku sooviga visata pallidesse president Serzh Sargsyani kõne ajal hõõguv sigarett – millest tõenäoliselt piisas täielikult pallimeres lahvatavaks vesinikuplahvatuseks.
Õhupalle hakatakse kohe vahekäiku mööda väljakule tooma.
Näha on käike ääristavad lippudega lapsed.
Paremal lipuke kohalike vabariiklaste logoga.
Mobiilifoto: Liisa Pakosta
Aga nii juhtus – presidendi ja senise juhtpartei juhi kõne ajal plahvatasid õhupallid põlema. Arstiabi vajas kokku üle 200 inimese, neist valdav enamik palle hoidnud või pallirea servades seisnud lapsed. Eilse seisuga oli haiglaravil sadakond inimest, neist neljandik väga raskes seisus. Ainuüksi riiklikus keskhaiglas oli reanimatsiooniosakonnas kolm ja õhtu ning öö jooksul opereetitud kümmet kannatanut. Ka arste shokeeris see, et ohvrid olid ju peaaegu kõik alaealised.
Imelik on see, et kuigi kohalikud, kellega rääkisime, mõistsid väga teravalt hukka selle, et presidendipartei ei katkestanud nii ränga õnnetuse tõttu valimisüritust ja isegi mitte presidendi kõnet – ei näi see ometi olevat mõjutanud valimiste tulemusi. Esialgsed hinnangud täna hommikust, kui kõik valimisjaoskonnad polnud veel ametlikke andmeid esitanud, andsid Armeenia Vabariiklikule Parteile 44% häältest (2007 aasta valimistel said nad 33,9%) ja teisele praegusele koalitsioonierakonnale, Jõukale Armeeniale, 30,6% (2007: 14,68%). Kokku oli täna hommikuks valimiskünnise letanud 5 erakonda ja üks valimisliit.
Ei usu siised kohalikud, et presidendi lubadus süüdlased välja selgitada ja neid karistada liiga tulemuslikoleks. 2008. aasta presidendivalimiste järgsetes rahutustes sai surma 10 inimest ja puuduvad igasugused andmed, et uurimine oleks korralikult läbi viidud ja süüdlased leitud. Tollal võitis Sargsyan ja rünnakud suunati tänavale tulnud opositsiooni “rahustamisele”.
Üldine hinnang eilsetele valimistele – saab paremini, aga kindlasti olid need valimised ausamad kui eelmised. Asi läheb paremaks. Edu Sulle, Armeenia! Ja kõikidele lastele ning teistele kannatanutele kiiret paranemist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar