7. veebruar 2014

1000 töökohta Võrumaale

Võru maavanem tahab luua Võrumaale 1000 uut töökohta. Peterburis on tänavu Võru maakonna sõprusaasta.



Võru maavanem Andres Kõiv
Võru maavanem Andres Kõiv on sõnastanud väga julge eesmärgi oma maakonnas tööhõive parandamiseks. Maakonnas, mis seisab Euroopa Liidu kontekstis teravalt silmitsi ääremaastumise probleemiga, teisiti ei saakski. Inimeste elujärg sõltub ainult sellest, kas tööd on või ole, milline on perede sissetulek. Kui jääda lootma vaid tavapärastele meetmetele, toimuks elanike ja sellega seonduvalt ka töökohtade lahkumine edasi. Ent kui muuta vaatenurka ja näha Euroopa piiril asuvat maakonda mitte ääremaa vaid värava ja kultuuride ning suurte majandusruumide sõlmpunktina, saab esmapilgul probleemina tunduva olukorra kohalike inimeste kasuks pöörata.

Kust töökohad peaks tulema? Näiteks piiripunkti juures asuvast maismaasadamast! Võrulaste maismaasadama idee väärib nii Eesti riigi kui ka laiemalt Euroopa Liidu poolset toetust, sest on selge, et ainult võrulaste kangusest selleks ei piisa. Ja laiemalt ongi see meie kõigi huvi, sest hästitoimiv piirikaubandus ja hea praktiline koostöö naabritega tagab mitte ainult töökohad ühes maakonnas, vaid meie majanduse arengu laiemalt.

Neile kes kahtlevad selles, et suured ideed on teostatavad, pole Võrumaal näidet liiga kaugelt otsida vaja. Sest eks sealtkandi mehed on ennegi esmapilgul võimatuna näinud asju korda saatnud. Olgu näiteks või Läänemere suurim laevandusetevõte Tallink, mis annab tööd ligi 7000-le inimesele. Kes oleks söandanud 20 aastat tagasi uskuda, et selline asi võimalik on. Ent täna väljuvad Eesti lipuga laevad iga päev sadamast merele. Hea tahtmise ja võruliku visadusega on tulevikus ka Võrumaa maismaasadamaks kaubavoogudele, andes tööd ja teenistust meie inimestele.

Smolnõi 2013 detsembris
Käisin möödunud aasta lõpus Peterburis Smolnõis, kus asub kubermanguvalitsus. Nimelt on maismaasadama ja teistegi projektide valmimiseks vaja head koostööd piirinaabri Peterburgi oblastiga. Rääkisime oblasti välisministriga Võrumaa kavadest ning tema suhtumine oli positiivne. Eesti konsul Peterburis Viktoria Tuulas on teinud igati tänuväärset tööd sidemete edendamisel. 2014 on lausa suurlinna ja Võru maakonna sõprusaasta, kus võrokesed tutvustavad kubermangupealinnas oma majandusvõimalusi, kultuuri ja inimesi. 


Julged unistused viivad elu edasi, seda eriti olukorras, kus regionaalsete erinevuste süvenemine on Euroopa mulluse tööhõiveraporti kohaselt muutumas üha tervamaks probleemiks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar