4. oktoober 2011

Raamat siiski loeb


Täna võeti Tartu Ülikoolis toimunud konverentsil kokku rahvusvahelise haridusuuringu PISA tulemused ja võimalikud õppetunnid Eestile.
Huvitavat materjali oli väga palju, keskendun sestap vaid ühele armsale teemale. Nimelt selgus Kristiina Lindemanni (Tallinna Ülikool) ettekandest, et õpilase head lugemistulemused sõltusid kõige enam sellest, kas kodus on palju raamatuid (paljuks loetakse üle 200 raamatu) või on teoseid vähevõitu. Erinevus nende kahe grupi vahel oli tervelt 64 tulemuspunkti. Väiksem mõju õpilase lugemisoskusele oli isegi sellel, kas õpilase vanemad on näiteks eriti kõrgepalgalised valgekraed või kõige lihtsamad lihttöölised. Ilmselt loogiline – kui valgekrael kodus raamatuid pole, siis kust see laps selle lugemisoskuse ikka võtab.  Uue auto kasutusjuhendist jääb lugemisvarana tõenäoliselt väheseks. Meeldetuletuseks, et  mõeldud on sellist lugemisoskust, kus õpilane saab loetud tekstist ka aru, mitte lihtsalt ei oska tähtedest sõnu moodustada.
Eesti  rahva lugemisoskuse edendamiseks on seega palju ära teha glamuursetel sisustusajakirjadel ja kõiksugu kodu-eridel. Hubase kodu loomine huvitab inimest ju ikka, ning eeskuju loomine lookas raamaturiiulitega oleks tänuväärne tegevus. Raha taha ka pugeda ei saa, sest häid teise ringi raamatuid on ülearugi palju liikvel. Võimalusel sirvin huviga kodukujundusajakirju minagi. Paraku on silma jäänud, et väga kaunite kodude pildiseeriates kohtab Eestis harva raamatutega vooderdatud seinu, samas kui Lääne-Euroopa ajakirjades on selline pilt tavalisem. Ajalooliselt sai meist enne lugejarahvas kui neist, nii et hoidkem lippu kõrgel!
Raamatute hulk kodus ja täiskasvanute lugemisharjumus mõjutab loomulikult ka lapse hoiakuid. Pole imestada, et lapsed, kelle jaoks „lugemine on ajaraiskamine“, said loetud tekstist halvasti aru ja vastupidi. Hoiakute muutmine on loomulikult keerulisem kui koduse raamaturiiuli sisseseadmine. Seega, kui tervet rehkendust ei jõua, võiks ehk viimasestki alustada.Üks koht elus, kus tõesti esemed - ehk siis raamatud - võivad midagi paremaks muuta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar