28. aprill 2014

Liitlased, Eesti iseseisvus ja elujärg

http://abclocal.go.com/wls/story?section=news/national_world&id=9513981
Eesti on NATO liikmesriigina täna sõjaliselt tugevam kui ei eales varem ajaloos.
Õppustel osalevad USA üksused on meie liitlased, mitte võõrväed.
Ja liitlaste osalemine planeeritud õppustel on tegelikult iga-aastane praktika. Samas on päevselge ka see, et tänaseks kujunenud julgeolekupoliitilises olukorras annab märkimisväärne USA kohalolek kogu regioonis kõikidele selge signaali, et me ei kavatse koos oma liitlastega tolereerida väljakutseid oma riigi julgeolekule. 

Eesti ja kogu regiooni suurem julgeolek on garantiiks kõigi Eestis elavate inimeste tulevikule, olenemata rahvusest. Majandus, investeeringud ja inimeste heaolu saab kasvada eeskätt siis, kui riiklik julgeolek on selgelt ja kindlalt tagatud. Seega on hästi toimivad liitlassuhted meie kõigi, kes me Eestis elame, otsestes huvides. Kontrastse näite julgeoleku ja inimeste elatustaseme seostest võime tuua näiteks vaesunud Transnistriast.

Me oleme suutnud Euroopas hoida rahu ligi seitse kümnendit, seda just eeskätt tänu selgelt toimivatele liitlassuhetele ja ühistele põhiväärtustele. Meil Eestis on kogemus, kuidas erinevad rahvused ja ka erinevad seisukohad võivad rahulikult ja arukalt koos toimida. Ka see on inimlik ja euroopalik väärtus, mida peame koos edasi hoidma.


(sellise vastuse andsin  küsimuse peale, kuidas suhtun võõrvägede Eestisse saabumisse)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar