27. detsember 2010

Kaks magusat kähkukat

Jõululauaga ma üldiselt väga ei eksperimenteeri, aga uusi maitseid üritan lastele tutvustada küll. Lapse maitsmismeel vajab trenni ja harjutuskordasid, muidu jääb see kogu oma täiuslikkuses välja arenemata.

Heaoluriikides tekkinud probleem: suhkrustatud toidud ja joogid ja muu originaalist võimalikult kaugele töödeldud pläga tähendab suuresti seda, et laps oskabki rõõmu tunda vaid pulgakommist või suhkrujoogist, muudeks maitseelamusteks pole meeli arendatud. Aga ka magustoitudel on oi kui palju maitseid!

Just magusa osas sai seekord eksperimenteeritud ja kuna tulemused õnnestusid üle ootuste, sestap saagu retseptid ka siinkohal jagatud. 

Viie lapsega on aega tohutult vähe, eriti Jõulude ajal, siis valmivad mõlemad hõrgutised ülikiiresti, patuga pooleks on kasutatud ka valmiskomponente. Need magustoidud tulekski varem valmis teha (kook eelmisel päeval, kissell pool päeva varem).

MARTSIPANITORT MURAKAMOOSIGA
Lumetormile vastuastumise hõrgutis, mis on kõige parem pärast öö veetmist külmkapis.

Vaja läheb: 1 pakk “Hagari” õhukesi biskviidilehti, 1 suur pakk vahukoort (35%), jõhvikasiirupit (kasutasin Ica Eco sarjast, mis müügil Rimis), murakamoosi (müügil on ka Salvesti moos, aga sedakorda kasutasin Ikea toiduosakonnas pakutavat), 1 pakk mandlimartsipani, 1 karp valmis martsipankatet (Odense, müügil Selverites) ja kaunistamiseks kasutasin valget ja rohelist piparkoogiglasuuri Hagari Piparkoogimaania sarjast. Soovi korral tuhksuhkrut ja konjakit.

Valmistamine: Lõikasin biskviidid ruudukujulisteks. Immutasin jõhvikasiirupiga, mis sai segatud veega (kui sööjate hulgas pole lapsi, siis ilmselt oleks hõrk lisada ka konjakit). Alumisele biskviidikihile määrisin murakamoosi. Mudistasin martsipani väikesteks tükkideks ja tõstsin sügavkülma tahenema (mitte külmutada). Vahustasin külma vahukoore, lisasin veidi ka tuhksuhkrut, see võtab koorest maitset vähemaks. Enne vahustamise lõppu sai seltsiks pandud martsipanitükid ja kogu segu saumikseriga kiirelt ühtlaseks löödud. Vahukoore-martsipanisegu tõstsin teisele ja kolmandale biskviidile. Ümmarguse martsipankatte lõikasin ruudukujuliseks ja panin tordile peale nagu kingitusepaberi. Ülejäänud servadest rullisin roosid. Rohelise glasuuri abil said roosid endale lehed ning valge abil kattus tort koos roosidega lumehelveste ning päevakohase õnnesooviga.

NELGINE JÕULUKISSELL
Kergem magustoit, mis teeb südame soojaks. 

Siin on komponentide valik täiesti vaba, mina kasutasin järgnevat (väiksemale sööjate arvule on seda liiga palju): 2 pakki kuivatatud jõhvikaid, 1 pakk kuivatatud pehmeid aprikoose, 1 pakk kuivatatud musti ploome – need pesin, katsin veega ja jätsin umbes kaheks tunniks likku, seejärel koos leotusveega potti. Puhastasin ja viilutasin veidi plekiliseks läinud keldriõunu, nii umbes kümmekond. Kastrulisse rändas veel eraldi kotikeses umbes kaks suurema lusika täit nelki ning nii mõnigi lusikatäis kaneeli, ja pisut muskovaadosuhkrut, viimast küll ainult lusti pärast, sest tervislikum on muidugi ilma. Keetsin minutit 15, siis segasin umbes detsiliitri veega umbes kuus lusikatäit tärklist ja lasin kisselli veel korraks keemiseni. Nüüd pott tulelt, nelgid välja ja mitu head pihutäit sügavkülmutatud maasikaid sisse. Maasikad sulavad kuumas kissellis, ent säilitavad oma ilusa kuju ja erksa värvi muidu ju tumepruuni magussupi kaunistusena. Serveerisime jahtunult, kaunistasime koorejäätise ning mündilehtedega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar