31. oktoober 2012

Esimest klassi kordama jäänud lastest

Tänane Postimees kirjutab murega ehmatavalt suurest arvust esimese klassi lastest, kes klassikursust kordama jäetakse ehk nagu rahvakeeli öeldakse, istuma jäetakse. Et lapse koolitee tõesti nõndamoodi algama ei peaks, lisan mõned täiendused.

27. oktoober 2012

Kas tasuta õpe ka magistriastmes?

Sain sellise küsimuse, mille vastuse leiate allpool: 

Olen 3. kursuse tudeng. Nimelt jäime kursakaaslastega arutama teemal, mis  järgmisest sügisest kehtima hakkab ehk palju räägitud tasuta kõrgharidus. Paljudel tekkis küsimus, kas see ka sel samal aastal sisseastuvatele magistri üliõpilastele kehtib?

25. oktoober 2012

Lapse õigused pärast lahutust või lahku minekut

Laste õigused sõltuvad liiga palju pelgalt vanemate omavahelisest läbisaamisest. Tuleb muuta perekonnaseadust selliselt, et laps poleks pärast vanemate lahkuminekut nii palju juhusliku saatuse meelevallas, vaid et lapse eeskätt elukvaliteeti puudutavad ning majanduslikku laadi õigused oleks paremini kaitstud.

11. oktoober 2012

Eesti rahva kestmisest


11. oktoobril riigikogus riiklikult tähtsa küsimuse arutelul Eesti rahvaloenduse tulemustest peetud kõne IRL fraktsiooni poolt oli mul üldjoontes alljärgnev:

9. oktoober 2012

Eesti merenduspoliitika alaseid seisukohti Euroopa Liidus

Ott küsis Facebook'is Eesti merenduspoliitika alaste seisukohtade asjus: Ott Rätsep Kordan oma küsimust, mis on ELAKi FB lehel. Tean, et Sa osalesid komisjoni istungil 05.10 ja ehk oskad kommenteerida: millised olid Eesti seisukohad 8. oktoobril 2012 toimuval mitteametlikul merenduspoliitika ministrite kohtumisel? Äkki leidub mõni viide ko. seisukohtadega tutvumiseks?
Kuna neid avalikult viidata pole, siis riputan siia ajaveebi üles, ja ärge hakake palun norima lausete üle a la "tunnustame mere rolli rannikualal puhkava elaniku elukvaliteedi parandamisel" (jah, muidugi, sellised laused sobivad emakeeleõpetajatele tunnis jaotusmaterjalik näitena emakeele "ilust"). Allpool ka EEsti seisukohad varasemasse sama teema roheraamatusse.

Mis keeles peaks seadused olema?


Vastus ajakirjaniku küsimusele venekeelse elanikkonna informeerimisest ja eesti seaduste tõlkest vene keelde (küsijaks MK-Estonia).